Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Artisjus-díjat kapott a Zeneakadémia oktatója és nemrég végzett diákja

2022. június 14.

Kihirdették a szerzői jogi szervezet idei zenei díjait: a Könnyűzenei alkotói életműdíjat Zsoldos Béla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára kapta, az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet pedig a tavaly diplomázott Lázár Dániel.

Ismét elismerte a komoly- és könnyűzenei szereplőket az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, idén tizenkét zeneszerzőt, szövegírót, alkotói közösséget tüntettek ki. A szervezet 22. alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse elsősorban abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről, a könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő.

A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Zsoldos Béla zeneszerző, zeneművész kapta. 1970-től több műfajban – jazz, könnyűzene, komolyzene – hangszeres szólistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként alkot. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, majd a Zeneakadémián végezte, 1982 és 1986 között a Bartók Béla Zeneiskola tanára, 1990-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, jelenleg a Jazz Tanszék docense. Előadóként több ezer koncerten és számos nagy nemzetközi fesztiválon vett részt. Játéka megszámlálhatatlan rádió- és filmzenefelvételen, valamint több mint 500 lemezen hallható. Színházi művek és filmzenék szerzője. A Magyar Jazz Szövetség alelnöke, a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete felügyelőbizottsági, illetve az Artisjus több bizottságának tagja, az NKA Zenei és Könnyűzenei Kollégiumaiban sok ezer előadó, alkotó támogatásában vállalt fontos szerepet. 2000-ben eMeRTon-díjjal, 2007-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszttel, 2013-ban Liszt Ferenc-díjjal, 2022-ben Szabó Gábor-díjjal tüntették ki. „Az idén 70 éves mester minden stílusban otthonosan mozog, több mint 300 műve között kortárs kamaradarabokat, rádiós és színházi zenéket, musicalt, popdalokat és jazz kompozíciókat egyaránt találunk. Darabjait a legnagyobb hazai előadók szólaltatták meg, és jelentősek a szerzőtársakkal, például S. Nagy István szövegíróval való együttműködései is. Minden művét – a mesterségbeli tudáson túl – kifinomult ízlés jellemzi és mélységes humánum hatja át” – írja róla méltatásában Bágyi Balázs.

 

Zsoldos Béla és Lázár Dániel (fotók forrása: Artisjus)

 

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet Lázár Dániel kapta: a fiatal magyar zeneszerző a kortárs komolyzenei élet egyik aktív szereplője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2020-ban zeneszerzőként, 2021-ben zeneszerzőtanárként. Tanulmányai idején számos versenyen ért el eredményt, amelyek közül a legkiemelkedőbb a 2019-ben megrendezett II. Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny első díja. 2020-ban a Müpa zeneműpályázatán lett díjazott táncetűd kísérőzene kategóriában, amelynek köszönhetően kompozíciójára a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balett koreográfiát készített. Műveit olyan neves együttesek szólaltatták meg, mint az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vagy a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Kortárs komolyzenei művek komponálása mellett zeneoktatással és alkalmazott színházi, tánc- és filmzeneszerzéssel is foglalkozik. „Lázár Dániel fiatal kora ellenére a budapesti koncertélet rendszeresen foglalkoztatott zeneszerzője. Neve filmzeneszerzőként, zenei rendezőasszisztensként, sőt kottagrafikusként és zenetanárként is ismert és elismert. […] Műveit hallgatva a szakmai elismerések hitelt nyernek: Lázár Dániel az avantgarde koncertzenében és az alkalmazott zeneszerzői műfajokban is virtuózan, kifejezően és technikailag felkészülten mozog” – írja róla méltatásában Balogh Máté zeneszerző, a Zeneakadémia oktatója.

Az Artisjus közleménye szerint az Év Könnyűzeneszerzője Sárik Péter, az Év Könnyűzenei Szövegírója Szepesi Mátyás, az Év Produkciója a Napidal Sziámival, az Év Junior Könnyűzenei Alkotója Sallai Dénes Bálint (Dé:Nash) és Kőrös Mimi (Saya Noé), az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közössége a Carson Coma lett. Az Év Komolyzenei Műve díjat Dragony Tímea To a skylark (Egy pacsirtához), Pintér Gyula Shades (Árnyak) és Vajda Gergely Fuharosok című műve kapta, az Év Magyarnótaszerzője elismerést pedig Matusik Sándor lett.