A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Artisjus-díjat kaptak a Zeneakadémiához kötődő alkotók

2023. június 6.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói, valamint egykori és jelenlegi növendékei is szerepelnek a szerzői jogvédő szervezet idei zenei díjazottjai között.

Az egyesület tizenkét zeneszerző, szövegíró, alkotói közösség munkáját ismeri el évről évre, az idei díjakat hétfőn a Magyar Zene Házában adták át a korábban bejelentett irodalmi Artisjus-díjakkal együtt.

Az év produkciója a godfater. formáció lett. A Zeneakadémia Jazz Tanszékének volt növendéke, Szebényi Dániel, valamint Tátrai Tibor, Borlai Gergő, Gotthárd Mihály és Kéri Sámuel által alkotott zenekar 2021 végén alakult. A sokgenerációs supergroup első lemeze 0 címmel jelent meg, saját dalaik mellett élőben Tátrai Tibor szerzeményeit, rock klasszikusokat játszanak. „A godfater. a generációk közti kölcsönös tiszteleten alapszik, példával járhat elöl minden zenésznek és alkotónak” – hangsúlyozta laudációjában Sebestyén Áron jazz-zenész és zeneszerző.

Az év junior könnyűzenei alkotói közössége a Bartók Konzervatórium diákjaiból 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet. A formáció műveiben erőteljes groove-ok, szabad improvizációk, kortárs zenei elemek vannak. Három lemezük jelent meg, a zenekar tagja Nagy Emma (ének), Oláh Krisztián (zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel (bőgő), Klausz Ádám (dob), valamint Nagy Gergő (szövegek, lemezborítók). „Nem akarnak hasonlítani és megfelelni semmilyen trendnek, önmaguk útját járják, mégis átütőek” – írta laudációjában Jónás Vera jazz-zenész.

Az év komolyzenei műve kategóriában két alkotót díjaztak. Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia Zeneelméleti Tanszékének és Kodály Intézetének adjunktusa, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke Sinfonia Nr 1 című alkotásáért kapta az elismerést. Laudációjában Szitha Tünde úgy fogalmazott: „a Győri Filharmonikus Zenekar és Rajna Martin megrendelésére készült Szimfónia felvillanyozóan ötletes és szép zene”.

Szintén az év komolyzenei műve lett Kutrik Bence Tavasz-esti dal szerzeménye. Az alkotó San Franciscóban, Torontóban és Budapesten tanult zeneszerzést, munkássága a klasszikus európai hagyományra épül, de zenei gondolkodásának fókuszában a kísérleti zene áll. „Varázslatos mű, amelyet az azt bemutató Cantemus mellett más kórus is műsorára tűz. A műből a fájdalom mellett a szerző természetszeretete és művészi ars poétikája is kiszól” – méltatta a szerzeményt Bánkövi Gyula zeneszerző.

Az év junior komolyzenei alkotója címet pedig Dobri Dániel zeneszerző kapta. A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője több mint hatvan színpadi műhöz készített zenét. „Alkotói stílusa sokrétű, eszközeiben vállaltan eklektikus, vérbeli 21. századi zeneszerző” – hangsúlyozta laudációjában Bella Máté, a Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének adjunktusa.

Az Artisjus elismerését mindemellett további könnyűzenei, illetve magyarnóta-szerző kategóriákban is odaítélik.