Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Brass Week 2013

2013. szeptember 30.

Második alkalommal rendezte meg a Zeneakadémia a Nyári Rézfúvós Tábort 2013. augusztus 5. és 10. között Balatonfüreden. Képes-szöveges beszámoló a rezes hétről.

Az egy évvel ezelőtti táborhoz hasonlóan idén is a Ferencsik János Zeneiskola pazar épülete, a hajdani Pálóczy-Horváth Kastély adott otthont az egyhetes mesterkurzus-sorozatnak. A külföldi és magyar résztvevők az egyéni órák mellett helyben kialakított kamarazenei formációkban is tökéletesíthették tudásukat, mi több, egyedülálló módon zenekari beállásokat is gyakorolhattak a Zeneakadémia oktatóival.
 
A tábor művészeti vezetője dr. Hőna Gusztáv, a Zeneakadémia Fúvós Tanszékének vezetője volt, aki vállalta a harsonás növendékek oktatását is. Trombitát Skultéty Zsolt, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művésze, kürtöt Magyari Imre és Varga Zoltán tanár urak, a tubát pedig dr. Szabó László tanította, a kamarazenei csoportok Kovács Zoltán tanár úr segítségével készültek fel.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
Már szinte hagyomány, hogy a kurzust a balatonfüredi Tagore sétányon rendezett koncert zárta, ahol a tábor résztvevői saját programjuk mellett bekapcsolódtak a Balatonfüredi Városi Rézfúvós Zenekar műsorába is. A lelkes közönség ismét megtapasztalhatta, hogy a rézfúvós zene nemcsak harsány, katonai vagy mazsorett kísérőzenében szólal meg: a búgó hangú kvintettek, a tuba duók és a kürt kvartettek bizonyították, hogy ezek a kemény hangzásúnak mondott hangszerek is képesek a szívmelengető muzsikára.
 
A 2013-as kurzuson a tavalyihoz képest még nagyobb számban vettek részt külföldi hallgatók, érkeztek hallgatók az Egyesült Államokból, Németországból, sőt, Ausztráliából is. A pozitív tapasztalatokra tekintettel szinte biztos, hogy 2014-ben is lesz Brass Week!

Címkék