A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Duka Vilmos és Puporka Jenő nyerték a II. Tibay Zoltán Országos Gordonversenyt

2024. április 15.

Két év után ismét megrendezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a nagybőgősök megmérettetését.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének gordon tanszéki csoportja ezzel a versennyel kíván adózni a muzikalitásáról és virtuozitásáról híres tanára emlékének. Tibay Zoltán (1910-1989) nevéhez fűződik számos hazai és európai sikere mellett az első olyan magyarországi hangverseny, amelyen a nagybőgő szólóhangszerként szerepelt.

A megmérettetésre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint más magyarországi zenei intézmények magyar és külföldi, aktív jogviszonnyal rendelkező BA- és MA-képzős hallgatói jelentkezhettek.

A zsűri elnöke Tibay Zsolt, a tokiói Muszasino Egyetem professor emeritusa, Tibay Zoltán fia volt, tagjai pedig Thierry Barbé, a párizsi Conservatoire professzora és Lukácsházi István, a Bartók Konzervatórium tanára.

A versenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a győri Széchenyi Egyetem hallgatói indultak, végül a grémium döntése értelmében előbbi intézmény növendékei kaptak díjakat.

A BA hallgatók kategóriájában a 70 000 forinttal járó első helyet Duka Vilmos (BA III., tanára: Fejérvári Zsolt), az 50 000 forintos második díjat Vaskó Richárd (BA III., tanára: Kubina Péter), a 30 000 forinttal járó harmadik helyezést pedig Tóth-Szabó Dóra (BA I., tanára: Fejérvári Zsolt) nyerte. Az MA hallgatók kategóriájában a szintén 70 000 forintos első díjat Puporka Jenő (MA I., tanára: Fejérvári Zsolt) vehette át, ebben a kategóriában csak ketten indultak, és a második helyezést a zsűri nem osztotta ki.

A Beethoven zenekari állás legjobb előadásáért járó különdíjakat ugyancsak Duka Vilmos és Puporka Jenő kapták, az elismerés fejenként 30 000 forinttal járt.