Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

A Zeneakadémia Koncertközpont

A Zeneakadémia szó hallatán Magyarországon a legtöbb embernek az a koncertterem jut az eszébe, ahol első és meghatározó koncertélményeit szerezte, a korszak emblematikus előadóit hallhatta élőben és amelyről egyöntetűen mindenki úgy gondolkodik, mint a zene szentélyéről. Ha zenészeket kérdezünk ugyanerről, akkor saját otthonukként gondolnak a Zeneakadémiára, ahol az egész világon érvényes zenei tudást kapták, ahol egy nagy család tagjainak érezhetik magukat, és ahová mindig szívesen térnek vissza. A Zeneakadémia több mint koncertterem, az európai kulturális örökség része, szellemisége a világ zenei nagyhatalmai közé emelte Magyarországot. Maga az épület a magyar szecessziós építészet ékköve, 2010 és 2013 között teljesen megújult. Termei visszakapták eredeti díszítésüket és fényüket, a mai kor követelményeinek megfelelő technikai eszközökkel gazdagodtak, több és tágabb, korszerűbb tér áll rendelkezésre mind az oktatáshoz, mind a koncertek lebonyolításához.

De nemcsak az épület újult meg, hanem a koncertek szervezése is. A 2013. októberi újranyitással egyidejűleg létrejött a Zeneakadémia Koncertközpont, amely saját programokat hoz létre, és koordinálja a termek bérbeadását. Ezzel új szín jelent meg Budapest koncertkínálatában: nagymértékben építünk a Zeneakadémia egyediségére, műhelyeire, tehetségeire. Különösen fontos számunkra, hogy minél több koncertlehetőséget teremtsünk hallgatóink, azaz a most színre lépő zenészgeneráció számára, segítsük őket pályájuk elindításában. E munkának van a közönség számára kevésbé látható része is, létrehoztuk a Karrieriroda programot, és tanácsadással, hazai valamint külföldi fellépési lehetőségek megteremtésével, zenei menedzsment ismeretek átadásával segítjük hallgatóinkat.

Programjaink között a kamarazene kapja a legnagyobb szerepet, hiszen mind a Nagyterem, mind a Solti Terem kivételes atmoszférát teremt a koncertekhez: az előadók és a közönség között olyan közvetlen, egymást inspiráló kapcsolat jön létre, amelyben a legapróbb zenei gesztusok is plasztikussá válnak. Célunk, hogy visszaadjuk a kamarazene rangját, a legjobb előadók tolmácsolásában tartsuk műsoron a műfaj klasszikusait és új darabjait. Több sorozatunk szolgálja ezt a célt, többek között a kamara.hu fesztivál vagy az egy-egy szerző azonos hangszer-összeállításra komponált darabjait bemutató „összkiadás” sorozat.

A Zeneakadémia a kamarazene mellett természetesen a szimfonikus zene otthona is, változatlanul fontos koncerthelyszíne vagyunk a legtöbb fővárosi zenekarnak, amelyek a legjobb minőséget, kitűnő karmestereket és szólistákat hoznak termeinkbe. A Zeneakadémia rezidens zenekara a saját hallgatóink alkotta szimfonikus zenekar, amely kiváló hazai és nemzetközi mesterek irányításával ad minden évben koncertsorozatot. Munkánk egyre fontosabb részei a nemzetközi megmérettetések is: útjára indítottuk a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt és a hatéves ciklusokban megvalósuló Bartók Világversenyt.

Körülöttünk egyre gyorsabban változik a világ, beleértve a zenéhez fűződő kapcsolatunkat: másként hallgatunk zenét, sokkal nagyobb a kínálat, gyakorlatilag minden elérhetővé vált, a határok megnyíltak, fesztiválok sokasága kínál szinte folyamatos programokat. Örömteli, hogy ebben a sokszínűségben tevékeny részt tudunk vállalni a minőségi kínálat megteremtésével. A Zeneakadémia azt a nemes hagyományt kívánja folytatni a hangversenyeivel, amely a nagy múltú termeket mindig is jellemezte: a legjobb előadókat és műsorokat igyekszünk bemutatni olyan koncerteken, amelyeken az előadók tehetsége és tudása a legfontosabb, minden mást szeretnénk a házon kívül hagyni. Ugyanakkor a kommunikációban, a közönséggel való kapcsolattartásban és a jegyértékesítésben követjük a legújabb trendeket, szeretnénk ebben is a legjobbat nyújtani közönségünknek. Megújult honlapunk is ezt a célt szolgálja, reméljük, segítségükre lesz a programok közötti tájékozódásban is.

 

Csonka András, programigazgató