Elkezdődött a jegyértékesítés a Zeneakadémia következő évadára

2024. május 15.

Daniel Hope világhírű brit hegedűművész, Bruno de Sá, a fiatal, de már nemzetközileg elismert brazil férfiszoprán, valamint a francia Quatuor Ébène vonósnégyes is fellép a Zeneakadémia 2024. őszi saját koncertjein, amelyekre május végéig rendkívüli kedvezménnyel érhetők el a jegyek.

Május 15-én elkezdődött a Zeneakadémia őszi, saját szervezésű koncertjeire szóló jegyek értékesítése. A programok ezúttal is a világ élvonalába tartozó zenei felsőoktatási intézmény kiváló növendékeit és oktató művészeit helyezik a középpontba. A kínálatban megtalálhatók az előző szezon jól ismert sorozatai mellett korábban sikeres szériák új kiadásai is.

Csonka András programigazgató hangsúlyozta: a Zeneakadémia az a sziget marad a gyorsan változó környezetben, ahol a klasszikus zene értékeihez a legközelebb kerülhetünk, az élmény átélhető és felemelő tud lenni.

A sokszínű műsorban számos kiemelkedő esemény kapott helyet, köztük három világsztár fellépése. Bruno de Sá, a fiatal brazil férfiszoprán a legnagyobb fesztiválok és operaszínpadok után először mutatkozik be Magyarországon, mégpedig a Wroclaw Baroque Orchestra közreműködésével, a klasszika korából összeállított műsorral. Daniel Hope brit hegedűművész pedig kamarapartnereivel egy barokk zenei kalandozással tér vissza a Zeneakadémia pódiumára AIR – A Baroque Journey című műsorával, a francia Quatuor Ébène vonósnégyes pedig Haydn, Beethoven és Britten egy-egy kompozícióját játssza.

Fotó: Warner Classics/Laure Bernard

 

A Bach szólóban című szériában Rohmann Ditta csellóestje és Fejérvári Zoltán két zongoraestje várja az érdeklődőket, utóbbiak műsorán Johann Sebastian Bach összes partitája szerepel (az első koncert műsora ide kattintva, a második ide kattintva található).

A Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatóinak megismerésére adnak lehetőséget A tehetség kötelez, az Y generáció, A zenekar mesterei, A Zeneakadémia műhelyei, a Konzis koncertek és a vadonatúj, Klasszikusok vasárnap délután című sorozatok. Ez utóbbi azokat a zenerajongókat kívánja megszólítani, akik szívesen jönnek el délután meghallgatni ismert klasszikus darabokat legjobb fiatal előadóink friss tolmácsolásában, rövid zenetörténeti bevezetővel. A zenekar mesterei című szériában a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kovács János vezényli, a Vonószenekarát pedig Kelemen Barnabás koncertmesterként irányítja. A szintén új, Száz éve írták című sorozat pályájuk elején álló előadóművészek közreműködésével eleveníti fel az 1924-1925-ös években keletkezett alkotásokat.

Novemberben újabb fejezetéhez ér a kamara.hu, a hagyományos őszi kamarazenei fesztivál Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével. Témáját ezúttal Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyve adja, és természetesen ismét számos kiemelkedő külföldi és hazai művész a fellépője.

A több művészeti ágat ötvöző előadások között lesz Győri Noémi fuvolaművész, Balog József zongoraművész és az Oscar-díjas Saul fia című filmben megismert Röhrig Géza költő-színész tematikus kamaraestje a Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban, továbbá Messiaen megrendítő erejű műve, a Kvartett az idők végezetére félig szcenírozott, fényinstallációval és kortárs tánccal kiegészülő előadása Radnóti Róza zongora- és multimédia-művész vezetésével az Y generáció szériában, illetve két zeneakadémista növendék, Csejtei Varga Júlia szopránénekes és Szabó Eszter zongoraművész előadása, amely Klárák címmel Clara Schumann életén keresztül foglalkozik a fiatal női alkotók ma is tapasztalt problémáival A tehetség kötelez sorozat részeként.

Fotó: Felvégi Andrea/Zeneakadémia

 

A népzenét bemutató Akusztikus, autentikus sorozatban a Talléros Együttes és a PásztorHóra, valamint Tímár Sára és zenekara lép fel, a dzsessz műfaját kedvelőket pedig a Jazz itt! szériában a Tálas Áron Trió, Csuhaj-Barna Tibor szerzői estje, továbbá a Jazzation koncertje várja.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája ősszel Hangok a műhelyből címmel újabb évadához ér, mások mellett Jókuti András gasztroblogger és Kovács András Péter humorista közreműködésével négy zeneszerző, például Bach és Mozart művein keresztül bemutatva, hogy mely szakmákból meríthették ötleteiket. 

A fekete-fehér színei című zongorás, az Itt és most című kortárszenei sorozat, valamint az Orgona a központban is folytatódik újabb koncertekkel. 

Szeptember legelején rendezi meg a Zeneakadémia az immár hatodik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amelynek elő- és középdöntőire ingyenes a belépés, a döntőre és az operaházi gálára pedig már elérhetők a jegyek. A Bartók Világverseny idei fordulója ezúttal ismét a zeneszerzőké, a díjkiosztó gálaest november végén lesz.

Az új évad koncertjeire a jegyeket május 31-ig 15 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni, mennyiségtől függetlenül. Ez után lép életbe a már megszokott kedvezményrendszer, amely két különböző koncertre szóló jegyek egyidejű vásárlása esetén 10 százalék, három különböző eseményre 15 százalék, négy vagy több különböző hangversenyre 20 százalék engedményt ad a végösszegből. A Zeneakadémia Extra hűségprogramba regisztráltak ezeken felül további 5 százalék kedvezményben részesülnek, és rendszeres hírlevelet is kaphatnak.

A részletes program és a jegyvásárlás a koncert.zeneakademia.hu portálon, a Sorozatok 2024. ősz felületen található.