Harmonikus együtt muzsikálás közös öröme

2018. május 18.

Megjelent a Zeneakadémia 2018. őszi koncertmagazinja, amely a koncertismertetőkön túl az Összhang fogalmát járja körül.

„Összhang. Ezt a szót látom, ha felnézek a Nagyterem mennyezetére a rektori páholyból, ahol az utóbbi több mint négy évben ülhetek. Róth Miksa különleges üvegcsipkéi írják ezt a szót elém az ólomüveg lámpán… A lámpa szimbolikusan tükröt tart elém, és az „összhang” túlmutat szó szerinti értelmezésén: kiteljesedést, egyensúlyt és a siker lehetőségét jelenti. Gondoljuk át mindannyian, muzsikusok és nem muzsikusok: összhangban vagyunk-e az életünkkel, a lelkünkkel, létre tudjuk-e hozni a csodát?” – e szavakkal köszönti a Zeneakadémia legfrissebb kiadványának olvasóit Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

 

 

A félévente megjelenő magazin legfrissebb száma a 2018. őszi koncertkínálatot ismerteti, részletes leírással a Zeneakadémia Koncertközpont gondozásában szerveződő mintegy kilencven hangversenyről.

Az Összhang fogalmáról több neves zeneművészt is megkérdezett a magazin szerkesztősége. Mások mellett Mischa Maisky csellóművész és leánya, Lily Maisky zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész, Nemes László Norbert karnagy, Sárik Péter jazz-zenész, Komlós Katalin fortepiano-művész és zenetudós professzor emeritus is megosztja gondolatait összhangról, együttműködésről, generációkon átívelő megértésről és értékekről. A zeneirodalom kedvelői színes írásokat olvashatnak Claude Debussy, Zathureczky Ede vagy Hubay Jenő munkásságáról, a művészettörténet szerelmesei pedig a Zeneakadémia épületének lebilincselő szépségű üvegablakairól és készítőjükről, Róth Miksáról tudhatnak meg érdekességeket.

A térítésmentesen kapható XI. koncertmagazinhoz a Liszt Ferenc téri épület aulájában, a Zeneakadémia Jegypénztárában, valamint különböző kulturális- és idegenforgalmi intézményekben lehet hozzájutni, és a kiadvány online is megtekinthető a Zeneakadémia Multimédia felületén.