Iskolásokat látott vendégül a Liszt-kukacok Akadémiája a Zeneakadémián

2021. december 13.

Új program valósult meg a Zeneakadémián 2021 őszén, Liszt-kukacok az iskolában címmel, és a tavaszi szezonra már készül a folytatás is.

A 10-12 éves korosztálynak szánt ismeretterjesztő sorozatban először zenei élményeket vitt az intézmény a programban részt vevő három iskola egy-egy csoportjának, a Gulner Gyula Általános Iskola 4. osztályának, az Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskola 7. b osztályának és a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola 4.b osztályának. Ezeken az alkalmakon különféle interaktív feladatokat oldottak meg a diákok, zeneakadémista hallgatók mutatták be a hangszerek világát, zenei stílusokat, aztán közösen lehetett kitalálni a dallamok történetét, vagy megvizsgálni, hogy mi is történik egy koncerten a színpadon és a közönség körében.

 

fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A december 5-i záró eseményen a Zeneakadémia vendégül látta főépületében a gyerekeket. Nemcsak a patinás műemlék palotát fedezhették fel Kaposi Mária, az intézmény munkatársa, a program koordinátora segítségével, hanem a Liszt Ferenc Kamarazenekar Örökség és megújulás című koncertjének próbáját is meghallgatták. Az együttes művészeti vezetője, Várdai István csellóművész kérdéseire ügyesen válaszoló diákok még meglepetést is kaptak. A próba után az iskolások kisebb csoportokban belestek a kulisszák mögé: megnézték, hol készülnek a koncertek közvetítéséhez a felvételek, megismerkedtek a hangversenyek megvalósítását segítő szakemberekkel, és bejárták a háttérterületeken azt az utat, amelyet a zenészek is az előadásaikra készülve. Végül a próbán látottakat-hallottakat és magát a műsort Mona Dániel zenetörténésszel, a Liszt-kukacok Akadémiája programjainak vezetőjével elemezték ki.

 

fotó: Zeneakadémia/Mudra László

 

A számos elismerő visszajelzés nyomán a Zeneakadémia már tervezi a tavaszi folytatást.