Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Kiss Petra Kínában járt

2013. szeptember 9.

A Zeneakadémia MA II. évfolyamos zongora szakos hallgatója 2013 augusztusában három koncertet adott Pekingben. Az alábbiakban a távol-keleti turnéról írt beszámolóját olvashatjuk.

Tavaly nyáron megcsörrent a telefonom. A Zeneakadémiáról hívtak, hogy két nap múlva játszanék-e Liszt-műveket egy kínai delegációnak. Elvállaltam. Másnap újra hívtak, hogy két óra múlva kéne játszani. Elvállaltam így is. Odaértem, nagyon kedvesek voltak, de azt kérték, a delegáció fáradtságára és a melegre való tekintettel elég tizenöt percet játszanom. Majd újabb és újabb ráadást kértek, végül háromnegyed óra lett belőle. Kezdett gyanússá válni, hogy hozzáértő közönségről van szó.
 
A koncert után bemutatkozott Mr. Chen Ping, a pekingi kulturális központ, az NCPA (National Centre for the Performing Arts) igazgatója. Személyesen ő kérte el az e-mail címemet, hogy szeretne szervezni nekem egy turnét a következő nyárra. Pár héttel később meg is kerestek, ragaszkodtak hozzá, hogy Liszt-műsort játsszak, valamint egy zongoraversenyt is zenekarral. Egyeztettünk mindent, leadtam a két szólóest anyagát, valamint megegyeztünk a kinti karmesterrel Liszt Esz-dúr zongoraversenyében (a Kínai Nemzeti Balett zenekara e koncert miatt tanult meg egy magyar műsort). Öt nappal az indulás előtt jött egy e-mail, hogy szeretnék, ha más szerzők műveit játszanám a legelső koncerten, így össze kellett állítanom egy teljesen új anyagot.
 
Kiss Petra Kínában
 
Luxushotelben laktam, sofőr szállított mindenhova. Kaptam egy zongorás gyakorlótermet, ahova bármikor mehettem, amikor csak akartam. Az első koncertet turistáknak adtam, beszélnem is kellett angolul a darabokról, egy tolmács fordította kínaira.
 
A második koncert, a nagy szólóest volt számomra a legnagyobb élmény. A Magyar Konzulátus szervezte a közönséget, csak zeneértő, korábban évekig Magyarországon élt vendégeket hívtak. Nagyon jó érzés volt nekik játszani, végig feszült figyelmet éreztem a teremben, a koncert végén állva tapsoltak és valósággal követelték a ráadásokat. Ezután a koncert után kígyózó sor állt előttem autogramra várva, valamint több száz közös fotó készült a közönséggel.
 
Az utolsó koncertet az 1900 fős nagy koncertteremben adtuk. A zenekari próbán nagyon együttműködő volt a zenekar és a karmester, Zhang Yi is. A koncertre minden jegy elkelt, teltház volt. A turnénak számos hozadéka is van, különböző magyarországi, illetve német zenekaroktól és karmesterektől kaptam meghívásokat a 2013/14-es évadra.
 
Azt hiszem, nagy hálával tartozom a Zeneakadémiának azért a tavaly nyári telefonhívásért!

Címkék