Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Magyar Honvédség BHD Központi Zenekara

2023. szeptember 25. 19.00-21.30

Nagyterem

Magyar Honvédség BHD Központi Zenekara

A Központi Zenekar 60. évfordulójára írt Kantáta díszbemutatója

Szentpáli Roland: A magyarokhoz
Közreműködik: Haja Zsolt (ének), Káip Róbert (harsona), Kautzky Armand (próza), Nyíregyházi Cantemus Kórus (művészeti vezető: Szabó Dénes), Furka Előd, Boda János, Harsányi Péter, Bodon Ferenc (kürt)
Johan de Meij: T-Bone Concerto
Közreműködik: Káip Róbert (harsona)

SZÜNET

Hidas: Az el nem táncolt balett
Óscar Navarro: The Musketeers
Közreműködik: Németh Attila, Vonnák Kinga, Kazi Tibor, Szikora Márton (klarinét)

Magyar Honvédség Központi Zenekara
Vezényel: Kovács Tibor főhadnagy, Szabó Imre alezredes, Sárosi Péter őrnagy
Műsorvezető: Zelinka Tamás

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara Magyarország legnagyobb létszámú reprezentatív katonazenekara, amelynek elsődleges feladata a legmagasabb szintű állami és katonai protokollrendezvények, valamint a kiemelt társadalmi események zenei kiszolgálása. Az együttes több mint 100 éve képviseli a magyar honvédelem évszázadokon átívelő szellemi és kulturális értékeit és az ország nemzeti hagyományait. A Központi Zenekar története a jogelődnek számító I. Honvéd Gyalogezred Zenekar budapesti megalakulásával kezdődött 1896-ban. Az ország első hivatásos katonazenekara neves katonakarmesterek szakmai vezetésével vált országszerte ünnepelt és európai hírű együttessé. Szolgálati feladatai mellett rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi katonazenekari találkozóknak, zenei fesztiváloknak. Európa számos országában nagysikerű koncerteken bizonyította a magyar zenekultúra és a hazai fúvószene magas színvonalát. Repertoárja sokszínű, a hagyományos fúvós és koncertfúvós zenétől a kortárs modern művészeteken át a könnyűzenéig terjed. A hangversenyek és térzenék mellett a zenekar látványos zenés alaki parádéja méltán arat közönségsikert a hazai és külföldi fesztiválokon. A zenekar tagjai a magyar komolyzenei élet kiváló hangszeres művészei, akik hivatásos, szerződéses és tartalékos jogviszonyban végzik katonazenészi munkájukat. Képzettségük és elhivatottságuk a biztosíték arra, hogy a zenekar mindig magas színvonalú produkciót nyújtson.

Rendező:

Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Jegyár:

Díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában.