Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Söndörgő & Kelemen Kvartett

2024. április 8. 19.30-22.00

Nagyterem

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Söndörgő & Kelemen Kvartett

Bartók–Balkán Revisited

Söndörgő: Eredics Áron, Eredics Benjamin, Eredics Dávid, Eredics Salamon, Dénes Ábel
Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás (hegedű), Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Vashti Mimosa Hunter (cselló)

Koncertje során az elsősorban délszláv zenében utazó, a tradicionális zenék ősiségét a rockzene energiáival ötvöző Söndörgő és a nemzetközi sajtó által az utóbbi idők legfelvillanyozóbb vonósnégyesének kikiáltott Kelemen Kvartett a bartóki örökség nyomába ered. Bartók Béla 1912-ben Bánátban járva román, szerb és bolgár dallamokat is szép számmal gyűjtött. Az izgalmasnak ígérkező esten a Temesmonostoron és Sárafalván rögzített dallamok nyomán született Söndörgő-szerzemények mellett olyan eredeti Bartók-kompozíciók hangzanak el, mint az 5. vonósnégyes, de népszerű Bartók-művek – például az Allegro barbaro – tamburazenekarra készített átiratai is felcsendülnek majd. A koncert egyik különlegességeként a Söndörgő 2024 nyarán megjelenő, Gyezz című új albumáról is hallhatunk részleteket, természetesen a Kelemen Kvartett közreműködésével.

Rendező:

A koncert a Bartók Tavasz keretében a Zeneakadémiával közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

Jegyár:

3 900, 4 800, 7 000, 8 300 Ft