A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

AVISO stúdió

Fotó: Zeneakadémia / Mudra László
 

1997-ben a Japán és a Magyar Kormány között létrejött egy kormányközi megállapodás, melynek értelmében a Japán Kormány közel 50 millió japán jen értékű audiovizuális felszerelést adományozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (akkoriban Főiskola, közismertebb nevén a Zeneakadémia) igen magas színvonalú szakmai-oktatási tevékenysége elősegítése érdekében. A felszereléssel az Egyetem világszínvonalú stúdiótechnikai berendezésekhez jutott, melyet saját erőből megvalósított beruházásokkal kiegészítve - hasonlóan több külföldi zenei felsőoktatási intézményhez - AVISO Audiovizuális Stúdió néven egy új szervezeti egység megalapítása mellett döntött, melynek alapvető feladata az Egyetemen folyó szakmai és oktatási tevékenység elősegítése professzionális hangfelvételek és S-VHS videofelvételek készítésével.

A Stúdió - alaptevékenységéből fakadóan - gyorsan bekapcsolódott a hazai klasszikus zenei élet "vérkeringésébe"; mivel közvetlen, kiépített összeköttetésekkel rendelkezik a magyar klasszikus zenei élet központjának és hangversenyközpontnak számító Zeneakadémia Kis-, és Nagytermével, valamint egy ún. mobil eszközpark elkülönítésével lehetőség nyílt "külső helyszíni" felvételek készítésére, így a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, a Budavári Mátyás Templomban, vagy a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az AVISO Stúdió munkatársai egy fiatal, ütőképes, energikus csapatot alkotnak. Munkatársaink jelentős része már az alapítástól részese az összehangolt csapatmunkának. A japán szakemberekkel együttműködve kidolgozták a stúdió részletes rendszertechnikai terveit, személyesen részt vettek az installációban. A későbbiekben - egyre több és több értékes tapasztalatot szerezve -megkezdték a mindennapos hangfelvételi munkát, melynek eredményeképpen folyamatosan fejlesztjük gondolkodásmódunkat, technológiai ismereteinket a hangmérnöki és zenei rendezői tevékenységek területén.

Szakmai tevékenységünk mind nagyobb elismerésnek örvend Magyarországon és külföldön egyaránt. Visszatérő partnerünk számos hazai szimfonikus zenekar, köztük a Nemzeti Ifjúsági Szimfonikus Zenekar címet elnyert Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral MATÁV Szimfonikus Zenekarral exkluzív együttműködési formákat dolgoztunk ki. Visszatérő vendégünk számos nemzetközi hírű művész, köztük José Cura, Gregori Sokolov, Ligeti András, Héja Domonkos, Jandó Jenő, Bogányi Gergely és természetesen a budapesti Zeneakadémia feltörekvő fiatal művész generációja. A hanglemezkiadók közül partnerünk a Hungaroton Classic és a Warner Music Hungary, de kisebb feladatokat szinte minden hanglemezkiadó felkérésére végeztünk. Egy átlagos akadémiai szemeszter során közel 300 hangversenyt rögzítünk és 50 demo-, vagy hanglemezfelvételt készítünk el.

Napjainkban az AVISO Stúdió ismét jelentős átalakuláshoz érkezett; a Zeneakadémia közel száz éves kiemelt műemlék épületének rekonstrukciós programja keretében eszközparkunk korszerűsödik, megteremtve ezzel a mára mindinkább előtérbe kerülő sokcsatornás, nagyfelbontású hangfelvételek készítésének feltételeit. E beruházási program keretében a közelmúltban került sor a stúdió teljes rendszertechnikai-technológiai átépítésére. Teljesen átalakult a központi stúdióhelyiség, melyben installálásra került egy, napjaink technikai élvonalát képviselő AMEK Media 5.1 keverőasztal. Megújult utómunka-stúdiónkban a hangtechnikai utómunkálatokat a Philips és a Polyhymnia cégeknél már bizonyított, DVD audio és Super Audio CD kompatibilis Merging rendszeren végezzük.

 

Járványügyi intézkedéseink:

Ügyintézési tájékoztató

 

Elérhetőség:

1077 Budapest, Wesselényi u. 52., II. emelet

Diplomakoncert-felvételek ügyintézése, archívumi kérések: 209. szoba

Általános ügyintézés: 211. szoba

 

Munkácsi Zsuzsanna (gyártásvezető):

tel: (06-1) 462-4663, 462-4600 / 263

e-mail: (munkacsi.zsuzsa [kukac] zeneakademia.hu)

 

Hajdú Lívia (archívumkezelő, diplomafelvételek ügyintézése)

tel: (06-1) 462-4600 / 259

e-mail: (hajdu.livia [kukac] zeneakademia.hu)

 

 

Ügyfélfogadási rend:

Diplomakoncertek ügyintézése, archívumi kérések, 209. szoba

Hétfő, szerda, péntek: 10:00-13:00

Kedd, csütörtök: nincs ügyfélfogadás

 

Általános ügyfélfogadás, 211. szoba

hétfő: 10:00-16:00

kedd: nincs ügyfélfogadás

szerda: 10:00-12:00

csütörtök: nincs ügyfélfogadás

péntek: 10:00-14:00