A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

A Zeneakadémia két oktatója is megkapta a Bartók Rádió Zenei Díját

2024. május 23.

Először adta át a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek ünneplésére megalapított kitüntetését a Bartók Rádió.

A minap megrendezett gálán Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgató úgy fogalmazott: minden évben olyan zenei műhelyeket, előadó- és alkotóművészeket szeretnének jutalmazni a komolyzene és a jazz területéről értékőrző, illetve értékteremtő munkásságuk elismerésére, akiknek a felvételeit rendszeresen sugározza a Bartók Rádió, akik gyakran megfordulnak a stúdióban.

Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia docense, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője vehette át. A Vukán György jazz alkotói díjat Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Zeneakadémia tanára, volt tanszékvezetője kapta. Az elismeréssel a Bartók Rádió Vukán György Erkel-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek kívánt emléket állítani.

A további díjazottak között van Dubrovay László (Az év zeneszerzője) és Vásáry Tamás (Az év életműdíjasa), akik szintén sok szállal kötődnek alma materükhöz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez.

Az év zenekara díjat a tavaly 80 éves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Az év zenei eseménye kitüntetést a Budapest Music Center Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata, Az év karmestere díjat Fischer Iván, Az év zenei együttese elismerést pedig a Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Artisjus-díjas Modern Art Orchestra kapta. Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett a Budapest Kongresszusi Központban, amelyet Káli Gábor vezényelt, közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Gyermekkórusa és a Honvéd Férfikar, címszerepet László Boldizsár énekelte.

Az év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották, a Babos jazz előadói díjat pedig Ráduly Mihály Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szaxofonművész, a Syrius együttes zenésze vehette át.