A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

Nemzetközi tréning a Zeneakadémián a HarMA HUB projekt részeként

2024. május 2.

A zeneelmélet oktatásának fejlesztését szolgáló programban résztvevő intézmények küldöttsége találkozón és intenzív oktatási napokon vett részt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A Harmony and Music Analysis (HarMA) együttműködés létrejötte Salvatore Gioveni (Brüsszeli Királyi Konzervatórium) kezdeményezése volt 2020-ban. Célja, hogy segítse a zeneelmélet-tanítást a zenei felsőoktatási intézményekben, az összhangzattant, a formatant, a zenei analízist, a hallástréninget és a szolfézst oktatókat támogatva. Az Erasmus+ projekt vezetője a belga intézmény, tagja pedig a budapesti mellett a valenciai, a tallinni, a gdanski, illetve a budapesti zeneakadémia, továbbá az európai szakmai szövetség, az AEC (Európai Konzervatóriumok, Zeneakadémiák és Zenei Főiskolák Szövetsége).

Az április végén, hat napon át tartó rendezvényen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a partnerek mintegy 40 oktatója és hallgatója vett részt. A tréningen 10, rendkívül széles repertoárt felölelő tanórára került sor, amit egymás megismerését segítő egyéb programok öveztek. A szervezést a projekt budapesti szakmai képviselői (Terray Boglárka, Szabó Barna, Balogh Máté) és a Nemzetközi Osztály (Freytag Orsolya) tartották kézben. A résztvevők egyöntetűen rendkívül pozitívan értékelték a budapesti programot, mind a szervezést, mind tartalmát illetően.

A tervek szerint kétévente lesz hasonló rendezvény, folytatva ezzel a 2022-ben, Tallinnban megkezdett, most pedig Budapesten folytatott sorozatot.

A HarMA Európában az első nemzetközi együttműködésen alapuló zeneelméleti projekt, sikerességét jelzi, hogy a 2023-ban zárult első fázis az EU-s pályázati értékelésben magas pontszámot és „jó gyakorlat” minősítést kapott, folytatására, fejlesztésére és bővítésére pedig HarMA HUB (2023–2026) címen újabb 250 ezer eurót nyert a konzorcium.

A továbblépés célja, hogy a létrehozott érték számára olyan platform és weboldal jöjjön létre, amelyen pedagógiai tapasztalatcsere valósulhat meg, nemcsak a programban résztvevő, hanem az összes európai felsőoktatási intézmény között. A zeneelmélet-tanárok ugyanis egyre inkább sürgették egy kifejezetten nekik működtetett európai hálózat létrehozását, amely a tapasztalatcsere mellett később a hallgatói és oktatói mobilitást is elősegítené. Kutatók számára már eddig is volt hasonló szakmai párbeszédre lehetőséget nyújtó eszköztár, de zeneelméletoktatók részére nagy előrelépés, hogy létrejön a szakma bibliográfiáját feldolgozó oldal, egy nyolcnyelvű zenei szakszótár, valamint publikációs felületek. A mindezeket felölelő angol nyelvű honlap várhatóan 2025 elején válik elérhetővé.