Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Budafoki Dohnányi Zenekar / BDZ-nap

2023. szeptember 24. 11.00-22.00

Nagyterem

Budafoki Dohnányi Zenekar / BDZ-nap

11.00 • Nagyterem
A hős portréja
Megérthető zene

Beethoven: 5. (Esz-dúr) zongoraverseny, op. 73 („Császár”)

Farkas Gábor (zongora)
Budafoki Dohnányi Zenekar
Előad és vezényel: Hollerung Gábor

 

Beethoven életművében a hős fogalma és jelleme kiemelkedő szerepet játszik, legyen szó akár Napóleonról vagy Prométheuszról. Beethoven utolsó és talán legjelentősebb zongoraversenye az 5. Esz-dúr zongoraverseny, melyet leginkább az „Emperor” (császár, uralkodó) melléknévvel illetnek, ami elsősorban a Beethoven által sokáig istenített Napóleon személyére utal. A mű monumentalitásával, a zongorista számára sokszor heroikus feladatot jelentő szólamával és persze Beethoven más hőshöz kapcsolódó műveinek Esz-dúr hangnemével része ennek a gondolatkörnek.

 

Jegyár: 3 900, 4 900 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

_______________

15.00 • Nagyterem
Ikermese - Családi hangverseny

Budafoki Dohnányi Zenekar
Szövegíró és mesélő: Turcsányi Ildikó
Vezényel: Guido Mancusi
 
 
„...Tolvaj rohant az erdőn át, ahogy a lábai bírták, míg az orra egyszer csak egy szinte láthatatlan drótkerítésbe fúródott. A kerítés túloldalán felvillant egy zöld szempár és Tolvaj farkasszemet nézett saját magával...”
A Budafoki Dohnányi Zenekar mesekoncert-sorozatának legújabb darabja ismét egy jól ismert történetet dolgoz fel BDZ-módra – rengeteg zenével. A történet folytatása kiderül a BDZ-napon!
Mese Mark Twain A koldus és királyfi című regénye nyomán Korngold, Mancusi, John Williams és további zeneszerzők műveire.


Jegyár: 500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

_______________

16.30 • Átrium
Tuti tippek a közönség elvesztésére – beszélgetés
Avagy hogyan csábítsunk vissza generációkat a hangversenytermekbe?

Hollerung Gáborral, a BDZ ügyvezető zeneigazgatójával, Szomolányi Janinával, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep operatív igazgatójával és Batta Andrással, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjével Seres Gerda kulturális újságíró beszélget a komolyzenei közönség megtartásának, visszacsábításának műhelytitkairól, az újfajta koncertprogram-összeállítás lehetőségeiről.



Az eseményre a belépés díjtalan a helyszín befogadóképességének határáig.

_______________

17.30 • Nagyterem
Ínyenc kamarazenei kóstoló 
BDZ Kamaraműhely koncertje

de Falla: A bűvös szerelem » Rituális tűztánc
Mendessohn: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 49 » 3. Scherzo. Leggiero e vivace
Brahms: 1. (g-moll) zongoranégyes, op. 25 » 4. Rondo alla Zingarese. Presto
Bloch: Baal Shem » 2. Nigun
Szüts Apor: Tango á la „grotesque”
Rameau: Les Boréades » Kontratánc és Rondó
Rameau: Platée » Vihar
Ligeti: Musica Ricercata » 7. Cantabile, molto legato
Alexander Rosenblatt: Carmen-fantázia

BDZ Kamaraműhely: Gazda Bence (koncertmester, hegedű), Véghelyi Márk, Bánhegyi Tünde, Kaizler-Nagy Sára Alexandra (hegedű), Hundt Boglárka (brácsa), Szontagh Márton (cselló), Lázár Gyula (nagybőgő), Márfi Eszter (fuvola), Ablonczy Keve (klarinét, szaxofon), Bazsinka Ivett (fagott), Südi Bálint (kürt), Szüts Apor (zongora)
Művészeti vezető: Szüts Apor

 

Igazán különleges élményben lehet része annak, aki meghallgatja ezt a koncertet: a Budafoki Dohnányi Zenekar muzsikusaiból alakult BDZ Kamaraműhely ugyanis először lép a budapesti közönség elé. Az együttes művészeti vezetője és fő hangszerelője Szüts Apor, aki 2022 szeptembere óta állandó tagja a Budafoki Dohnányi Zenekarnak. Neve a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorból csenghet ismerősen, melynek évekig zenei vezetője volt.

A hangversenyen az együttes betekintést enged a zenetörténet állócsillagainak kamarazenekari perspektívájába. A BDZ Kamaraműhely egyedi hangszer-összeállításának és hangszereléseinek köszönhetően egyszerre teremti meg a kamarazenélés bensőséges és intim hangulatvilágát, illetve a nagyzenekari hangzás színességét és grandiozitását. A BDZ Kamaraműhely műsorán éppen ezért a szólóhangszerre vagy kis formációkra írt kamaraművektől kezdve a nagyzenekari darabokon át a versenyművekig nagyon sokféle kompozíció csendül fel rendkívül igényes és különleges hangszer-összeállításban, legyen szó barokk, romantikus, XX. századi vagy éppen kortárs alkotásokról.

 

Jegyár: 1 900 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS
 
_______________

20.00 • Nagyterem
Ünnep
Dohnányi bérlet

Dohnányi: Ünnepi nyitány, op. 31
Bartók: Táncszvit, BB 86a
Beethoven: 3. Leonóra-nyitány, op. 72b
Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, op. 90 » 3. Poco allegretto
Mancusi: Születésnapi scherzo
John Williams: Star Wars » The Throne Room & End Title

Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Idén ünnepli a Budafoki Dohnányi Zenekar 30 éves fennállását. Tartsanak velük ezen az estén, melynek nyitánya két, száz éve született mű: Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya és Bartók Táncszvitje a Budapest egyesítésének ötvenedik jubileuma alkalmából rendezett koncertre, a város vezetésének felkérésére készült.

A folytatásban egy virtuális szimfónia szólal meg, amelynek négy tételét a zenetörténet különböző korszakaiból és szerzőitől válogatta egymás mellé az együttes. Az „első tétel” Beethoven 3. Leonóra-nyitánya – a hősiességet jeleníti meg. A „második tétel” Brahms 3. szimfóniájának részlete, a zenetörténet egyik legszebb és legnépszerűbb tétele, melyből az érzelem és a szeretet árad. A „harmadik tétel” a zenekar első vendégkarmestere, Guido Mancusi zeneszerző erre az alkalomra komponált Születésnapi scherzója. Záró tételként John Williams Star Warshoz írt kísérőzenéjéből a Trónterem és Végefőcím részek hangzanak el, a magasztosság érzésével zárva az ünnepi „szimfóniát”.

 

Jegyár: 3 900, 4 900, 5 900 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Rendező:

Budafoki Dohnányi Zenekar